Eskişehir Telgraf Eğitim DEĞİŞEN AÇIKÖĞRETİM’İN LANSMANI YAPILDI

DEĞİŞEN AÇIKÖĞRETİM’İN LANSMANI YAPILDI

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sisteminde yapılan değişim ve dijitalleşmenin tanıtımı “Değişime Açıköğretim” sloganıyla Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, değişim hakkında basına bilgi verdi.

Tanıtım toplantısında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, her yaştan ve her meslekten insana, toplumun her kesimine yaklaşık yarım asırdır, açık ve uzaktan öğrenme yoluyla yüksek öğretim imkanı sunulduğunu belirterek, “Bir milyondan fazla aktif öğrencimiz ve yaklaşık 4 milyon mezunumuzlar dünyanın önde gelen açıköğretim sistemlerinden birine sahibiz. Global Kampüs anlayışı ile sınırları aşıyor, 4 kıtaya 50’den fazla ülkeye ulaşıyor, öğrencilerimize uluslararası geçerliliği bulunan diploma sahibi olma imkanı sunuyoruz” dedi. 

Değişime Açık Öğretim adıyla yapılandırılan bu süreç ile açıköğretimde dijital dönüşüme öncülük ettiklerini de kaydeden Rektör Adıgüzel, “Teknolojinin imkanlarını öğrenimi sürdürülebilir kılmak, çağın ve eğitimin gereklerini yerine getirebilmek için kullanıyoruz. Deneyimimiz ve birikimimizle Türkiye’de kurucusu olduğumuz açıköğretim sistemini dünyanın dört bir yanına taşıyoruz. Değişiyoruz, dönüşüyoruz, dijitalleşiyoruz” diye konuştu. 

“İYİ ANLATMAMIZ LAZIM”

Yapılan işlerin en şekilde anlatılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Adıgüzel, değişim yaşanırken, yurdun çeşitli illerindeki Açıköğretim bürolarının kapatıldığını anlatarak, şunları söyledi.

“Ancak hiçbir personeli mağdur mağdur etmedik, bulundukları illerdeki üniversitelerde ve kamuda her türlü haklarıyla birlikte istihdam edildiler. Bu konuda eleştiriler de aldık ama değişimin karşısında durmak mümkün değil. Bazı programları kapattığımızda da eleştiri almıştık, eleştirileri göğüslemeyi göze aldık. Her yıl 16 milyon adet kitap basılıyordu artık basılmıyor, dijitalleştirdi. Bazı programlar için boşuna 16 ayrı materyal hazırlanıyordu. Artık hazırlanmıyor. Bunları yapmamakla yılda 700 milyon lire üniversitenin kasasında kaldı.”

TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜ PROGRAMI

Rektör Adıgüzel, uygulamaya konulan Türk Dili ve Kültürü programıyla, Türkçe eğitimi verileceğini, Açıköğretimin bulunduğu ülkelerdeki insanlara Türkçe dili öğretileceğini ifade etti. Adıgüzel, Türk dizilerinin dünyada çök izlendiğini bu nedenle de, Türkçe’ye ilginin arttığını da ifade etti. Türkiye’nin dizi ihracatında dünyada üçüncü ülke olduğunu da hatırlatan Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü. “Sanayi devrimi değil, bir bilişim devrimi içindeyiz. Yeni oluşturulan Bilişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim, Dijital Oyun ve Animasyon bölümlerine öğrenci alınacak. Yabancı öğrenci sayısı arttırılacak. 

“FAKÜLTELER KAPANMADI”

Değişim ile ilgili bilgiler veren Açıköğretim’den sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük de, İktisat ve İşletme Bölümlerinin Açıköğretim Fakültesi bünyesinde birleştirildiğini, kapanma diye bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Önceleri her yıl 16 milyon kitap basıldığını, bunların Açıköğretim bürolarına gönderildiğini ve öğrencilere dağıtıldığını hatırlatan Büyük, “Yaptığımız araştırmalarda bu kitapların sadece yüzde 10’unun kapağının açıldığını, yüzde 5’inin de okunduğunu tespit ettik, kitapların yüzde 95’i çöp oluyordu, bunun önüne geçtik, kitaplar dijitalleşti, yüzbinlerce ağacı kurtardık. Harç yatırmalarında bürolar önünde uzun kuyruklar oluşurdu, kredi kartıyla ödeme imkanı getirdik. Kayıtları online sistemine geçirdik. Yine diplomalar dijital sistemle verilmeye başlandı. İşlemler 7x24 online sistemle iki dakikada gerçekleştiriliyor” dedi.

Açık öğretimin örgün öğrencilere  alternatif sunduğunu da kaydeden Prof. Dr. Büyük, açıköğretim öğrencilerinin yüzde 70’inin örgün öğrencilerden oluştuğunu, açıköğretimin artık obez yapısından kurtularak daha aktif, daha çevik hale getirildiğini ifade etti. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *