Eskişehir Telgraf Gündem Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 81.yıldönümü

Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 81.yıldönümü

Kırım Tatar sürgün ve soykırımının 81. Yıldönümü dolayısıyla ortak bir bildiri yayınlandı. Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Şen’in açıkladığı bildiriye, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Kırım Gelişim Vakfı Eskişehir Temsilcisi Abdullah Akurt, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma ve Gençlik Derneği Başkanı Göksel Akçora, Kırım Ailesi Topluluğu adına da Anife Kurtseyit katıldı.

Sürgün ve soykırımın yıldönümü dolayısıyla açıklanan bildiride şu görüşlere yer verildi.

“Yaklaşık 400 yıl Kırım ve Kuzey Bozkırlarında hüküm süren ve Osmanlı Devletinin Kuzey Kalesi olan Kırım Hanlığı Osmanlı devleti ve Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşmasından sonra Rusya ya direnememiş ve 1783 yılında Rus çarlığı tarafından işgal edilmiştir. Rusya’nın “Kırım’ı Tatarsızlaştırma” ve “Karadenizi Rus gölü “ haline getirme politikası kapsamında başlattığı topraksızlaştırma, zorla din değiştirme, baskı ve zulüm uygulamaları 1783-1922 yılları arasında yaklaşık 1.800.000 Kırım Tatarının Kırım’dan ve Kıpçak’tan zorla göç etmesine neden oldu. Bu yıllar arasındaki zoraki göçlerde onbinlerce Kırım Tatarı hayatını kaybetti ve Kırım’da Türk-Tatar nüfus yoğunluğu%96 lardan  %30’lara geriledi. 1783 ten 1944 e kadar geçen süre içinde Rus kaynakları bile Kırım dan 3.500.000 insanı hicret etmek zorunda kaldığını söyler. 1941-1944 Yılları arasında Kırım Alman işgali altında kaldı. II.Dünya Savaşı’nın sonlarında Kırım’ı Almanlardan geri alan Sovyet Rusya Kırım Tatarlarının sürgün edilmesi fikrini hayata geçirmek için fırsat buldu. Eli kanlı diktatör Stalin’in 11 Mayıs 1944 tarihinde imzaladığı kararname ile erkeklerinin büyük çoğunluğu Almanya’ya karşı Sovyet Kızılordusu’nda silah altındayken Kırım Tatarlarının büyük sürgünü 18 Mayıs 1944 gecesi başladı. Sürgünün başladığı gece yaklaşık 35.000 Kırım Tatar erkeği Sovyet Kızılordusu’nda cephede savaşıyordu. Büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 423.100 Kırım Tatarı için istiflenerek dolduruldukları hayvan vagonlarında Soykırım yolculuğu Urallara ve Orta Asya Çöllerine doğru başladı ve en kısa yol 22 gün sürdü. Sürgün yolculuğu boyunca açlık, susuzluk ve hastalıktan binlerce kadın, çocuk ve yaşlı hayatını kaybetti. Bu soykırım yolculuğu  ve sonrasında yaşanan olumsuz koşullardan dolayı 195.471 Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Bu, Sürgüne gönderilenlerin yüzde 46’sını teşkil ediyordu.

Soykırım’da ve muhacerette hayatını kaybeden atalarımızı rahmetle anıyoruz.

Bugün Ukrayna, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada parlamentoları 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Türkleri Sürgünü’nü “Soykırım” olarak tanıdı ve ilan etti. Bizler, insan hayatına ve insan haklarına değer veren bütün ülke parlamentolarını Kırım Tatar Türkleri Sürgününü “Soykırım” olarak tanımaya ve bu iğrenç insanlık suçunun asla unutulmamasını sağlamaya davet ediyoruz.”

Bildiride, soykırım ve zulme karşı ses duyurmak için Eskişehirliler, 17 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00 de İl Sağlık Müdürlüğü önünden Ulus anıtına “Kırım Soykırım Şehitlerimize Saygı” sessiz yürüyüşüne davet edildi.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *