1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında ticari taksilere güvenlik kamerası taktırılması zorunlu hale getirildi. Yeni sistemle birlikte, taksilerde kullanılacak kameraların sürücü koltuğu dahil olmak üzere aracın içini ve gidiş yolunu kaydedecek şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Bu kayıtlar yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından erişilebilir olacak. Düzenlemenin, hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliğini artırmayı amaçladığı belirtildi.
"İftiraya ya da şiddete maruz kaldığımızda ispat kolay olacak"
Taksici Ömer Şen, yeni düzenlemenin sürücüleri iftiraya veya şiddete maruz kaldıkları durumlarda koruyacağını ifade ederek, “Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Durak başkanı olarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Kamera zorunluluğu nedeniyle taktırmak zorundayız, yoksa araçlarımız muayeneden geçmeyecek. Aslında bizim için iyi bir uygulama, çünkü bazen müşterilerin ne yaptığı belli olmuyor. Kamera kaydı sayesinde güvenlik sağlanmış olacak" dedi.
"Her gün değil ama bir gün lazım olabilir"
Kamera maliyetlerinin taksi sahipleri için ek bir yük oluşturduğunu dile getiren Şen, piyasada farklı fiyatların konuşulduğunu belirterek, "Bütün taksicilerin bu kameraları taktırması iyi olur. Çünkü her gün olmasa bile bir gün illa ki lazım olabilir. O gün geldiğinde keşke taktırsaydık dememek için hazırlıklı olmak gerekiyor” diye konuştu.
"Bazı müşteriler kameraya alınmak istemeyebilir"
Taksici Şenol Pakol ise taksilerin, dolmuş ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarından farklı olduğunu vurgulayarak, “Taksi biraz daha özel bir ulaşım aracı. Müşteriler bazen önemli telefon görüşmeleri yapıyor ya da görünmek istemeyebiliyor. Dolayısıyla kameraya kaydedilmek istemeyen yolcular olabilir. Bu yüzden bazı müşteriler taksiye binmeden önce ‘kameranız var mı?’ diye soruyor" dedi.
"Adam öldükten sonra kameralar izlenirse bir anlamı yok"
Pakol, kameraların sürücüler için yeterli güvenlik sağlamayacağını düşündüğünü belirterek, "Kamera kayıtları genellikle olay yaşandıktan sonra inceleniyor. İzmir’de yaşanan olayı hatırlayın, şoför öldükten sonra kayıtlara bakıldı. Bizim bağlı olduğumuz Şoförler Odası’nın piyasa araştırması yaparak bize bilgi vereceğini düşünüyorum. Şu an için durağımıza resmi bir bildirim gelmedi, ancak yasanın yürürlüğe girdiğini biliyoruz ve biz de gelişmeleri bekliyoruz" dedi.
"Hem şoförler hem müşteriler için güvenli olacak"
Taksici Murat Yıldırım ise yeni uygulamanın genel olarak faydalı olacağını düşünerek, “Bu sistem sadece güvenlik için değil, kazaların kaydedilmesi açısından da önemli olacak. Ayrıca acil durum butonu da olacakmış, bu bizim için büyük bir avantaj. Eskişehir’de çok büyük olaylar yaşanmıyor ama genel olarak güvenli bir uygulama olacağını düşünüyorum. Kameraların maliyetleri 25-30 bin TL arasında değişiyor ve masrafı taksi sahipleri karşılayacak. Yolcuların bu konu hakkındaki düşüncelerini henüz bilmiyoruz ama kendilerini daha güvende hissedeceklerini tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.
Zorunlu kamera uygulamasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, taksi sürücüleri yeni düzenlemenin pratikte nasıl işleyeceğini görmek için bekleyişlerini sürdürüyor.